Forum Arda.sk

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

:oznam: Začína sa pripravovať Zasadanie Senátu ST. Hlasovanie o dátume a predbežnú agendu nájdu Senátori v príslušnej téme. :saruman: :galadriel: :gandalf:

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12   Go Down

Author Topic: JRRT: Húrinove deti  (Read 82386 times)

Depres

• 7/6
  • Priatelia ST
  • *
  • Servant of Sauron.
Re: JRRT: Húrinove deti
« Reply #80 on: April 21, 2007, 09:49:13 am »

Saruman> nesmelá otázka  ... čo je "riven" ? ... nemám doma slovník kde by to bolo  :-[

Saruman

« Reply #79 on: April 21, 2007, 09:47:11 am »

Morgoth> nech by sa aj vobec nic nedialo tak k jeho prekladu budem mat a priori odmietavy postoj kedze mu pravidelne uchadza preklad slova nieto este vety ;)
Potrebujeme k tomu len Prsten. Jeden maly Prstienok ktory nebude vobec nikomu chybat.

morgoth

• Senát ST
    • Angband, home of Morgoth
« Reply #78 on: April 21, 2007, 01:53:55 am »

To uz ste si vsetci zohnali Hurinove deti, ze ste nanho taki nasrdeni? Alebo iba niekde niekto uverejnil rozhovor s nim?
Ci len tak vseobecna diskusia znovu ozila, ked sa chysta dalsi vyplod jeho chorej mysle?

Inac ten napad ako hosta niekde/otvoreneho listu sa mi pozdava. Ale radsej host, to nemoze tak lahko na niektore otazky radsej neodpovedat.

EDIT: AHA! Par prispevkov mi uslo, ale uz som si ich precital...  :balrog:  :balrog:
« Last Edit: April 21, 2007, 02:14:32 am by morgoth »

Shadow

• Ujo
  • The Administrator
  • Inkvizítor
« Reply #77 on: April 21, 2007, 12:15:56 am »

Klidek kerenki, kazdy z nas robi preklepy, nobody s perfect a to nemusi mat ani ziadnu dis whatever
Bringing chaos to Your lives since 1983

Važte si piva, křesťané, až dojde, zlý čas nastane

"Věk nepřináší moudrost, Bene, ale dodává ti rozhled… a nejsmutnější, co můžeš z té výšky vidět, jsou – v dáli za tebou – pokušení, kterým jsi odolal. Já vidím ta svá… ale ani jedno z nich nedosahuje tak kolosálních rozměrů!"

Crankia

• The Administrator
  • Clen ST
« Reply #76 on: April 21, 2007, 12:05:25 am »

jajaj "deti" ja vas lubiiim
 poprosila som Wina (ktory je btw tiez na korinkov preklad nabruseny)
ci by ho nepozval ako hosta na IstroCon.. do debaty :P
uvidime co z toho vzide

boro> myslim ze knizka je u mna

ps> viem, ze hlave v textoch co pisem rychlo je vela preklepov..
je to ty, ze som vy... ny  disortografik.
ale v ofic. textoch sa snazim to opravit

Bojkotovať Facebook je ako bojkotovať dennú tlač. Nepotrebujete ju k životu, ale potom sa nesťažujte na nedostatok informácií.

Saruman

« Reply #75 on: April 20, 2007, 10:53:28 pm »

Muheheheheee to vyhlasuje pan co si nieje schopny v slovniku nalistovat vyznam slova "riven" a miesto toho si doplni "river" sak pismenko hore-dolu.
« Last Edit: April 20, 2007, 11:19:09 pm by Saruman »
Potrebujeme k tomu len Prsten. Jeden maly Prstienok ktory nebude vobec nikomu chybat.

Nenwen

• Priatelia ST
  • *
  • Untouchable
« Reply #74 on: April 20, 2007, 10:35:26 pm »

lol
All dogs have four legs.
My cat has four legs.
Therefore my dog is a cat.

Lothmíril

• Členovia ST
  • Keeper of the flame
    • SlavCon 2012
« Reply #73 on: April 20, 2007, 10:34:59 pm »

Istrocon by bol dobry napad :) len ak by tam nedosiel alebo co...
(aj ked myslite ze by odolal, keby ho tam volali s tym ze ujo ujo deti vas miluju chcu vas vidiet?  :D )
"If anything appears too easy: Question it.
If anything appears too hard: Challenge it."

Frederico Hewitt Cruz, 9th November 2007

Nenwen

• Priatelia ST
  • *
  • Untouchable
« Reply #72 on: April 20, 2007, 10:33:56 pm »

alebo nech ho skusia pozbat na istrcon... pozerala som ze slovart je tam ako sponzor/partner
All dogs have four legs.
My cat has four legs.

Lothmíril

• Členovia ST
  • Keeper of the flame
    • SlavCon 2012
« Reply #71 on: April 20, 2007, 10:31:11 pm »

Neviem Nen... keby som si bola ista, ze to zaujem nejaky ohlas, alebo ze to on precita a zareaguje... potazmo ze ci to nejake schopne noviny uverejnia

Nenwen

• Priatelia ST
  • *
  • Untouchable
« Reply #70 on: April 20, 2007, 10:29:32 pm »

napisat mi otvoreny list do novin?
All dogs have four legs.
My cat has four legs.

Lothmíril

• Členovia ST
  • Keeper of the flame
    • SlavCon 2012
« Reply #69 on: April 20, 2007, 10:26:25 pm »

Pan Korinek to pise, ako keby sme nadavali na to, ze preklady miest a postav su ine ako ceske. ****! Vadi, ze preklada nazvy nekorektne. Vododol je toho prikladom, zatial co Baggins je viac-menej otazkou vkusu. Kosatcove polia? Nehovoriac o niekolkych chybach na zaklade neznalosti realii, Galadriel, Belerand, Gil-Galad atp. To su veci, ktore su objektivne zle. (ozaj pozor na to, ze silmac neprekladal on, o nedokockach ani nehovoriac)

To zadrapenie sa do gramatiky je jednoducho detinske. Ako keby nepoznal diskusie na internete. (btw nen, pisat o gramatike s hlaskou "my sme mlady ludia" ... :P )

A... *moje utopicke zasnivane ja* co by som ja strasne chcela vidiet, su jeho osobne reakcie. Pokusit sa s nim vybavit normalne stretnutie a konfrontovat ho. Nenwen, Ramgad, Loki, v pripade ochoty Manwe. (a ja by som sa najradsej pridala, keby som mohla) a potom ho nechat nejako sa z toho vykrutit.

edit precitala este raz.
TO JE TAKY KKT!!!
akoze, sry, "je to prvy pribeh zo Stredozeme", wtf? tu vetu vzal z uputavky od Slovartu? neverim ze o Tolkienovi medzicasom nieco cital. A to ho kua netrkne ze tie Beleriandove vojska su asi hovadina, ked zrazu preklada pribeh odohravajuci sa v Beleriande? a jak dpc moze byt pysny na to ze PP vyhral nejaku cenu za preklad ako detska kniha.... A mimochodom aby vobec spominal Krupov preklad, to je drzost...
« Last Edit: April 20, 2007, 10:30:37 pm by Lothmíril »

Ramgad

• Biela Rada
  • Najkrajšia elfská princezná Daguška
    • Ramgad.Tolkien.sk
« Reply #68 on: April 20, 2007, 09:01:12 pm »

Inak on si môže dovoliť tvrdiť takéto veci. Pretože jediní ľudia, ktorí si dovolia mu do prekladu kecať, sme my. Všetkým ostatným sa preklad páči, nikoho nesere, že tam má toľko chýb, slová ako ohyzdi, Bublík, Vododol sa už zaužívali a ver tomu, že nikoho z obyčajnej čitateľskej verejnosti netrápi, že v originále Vododol nemá nič spoločné s vodou. Veď si len prečítajte reakcie na PP.com, každý sa tam vytešuje, že už tú knihu má.
Proste u mladších vznikla tá tolkienistická mladšia generácia, u ktorých vyššie spomenuté slová zľudovejú.

Neviem, či sú toto len banálne škriepky, či naozaj nezáleží na tom, ako sú preložené alebo skomolené niektoré mená. Ale je pravda, že keď si niekto prečíta predslov a nájde tam "po Galadrielovej smrti", tak do konca knihy už aj zabudne, že niečo také čítal, tak prečo by mu to malo vadiť.
V knihách pre deti sú dovolené takéto banálne nepresnosti...
« Last Edit: April 20, 2007, 09:02:45 pm by Ramgad »

Shadow

• Ujo
  • The Administrator
  • Inkvizítor
« Reply #67 on: April 20, 2007, 08:52:55 pm »

Ram ja ta nezhadzujem, suhlasim s tebou... Aj ked, moja gramatika nieje ziuadna slava ale kopnem kazdeho kto o mne povie ze som idiot (a bude to mysliet vazne), cloveka nemozes sudit podla jeho pravopisu... A tak...
Prosto sm na pana korena nasraty. A hodne.
A tych bigotnych tolkienostov....
Prosto....
Strelit do kolena, potom do druheho a znova do toho prveho hajzla jedneho namysleneho
Bringing chaos to Your lives since 1983

Važte si piva, křesťané, až dojde, zlý čas nastane

"Věk nepřináší moudrost, Bene, ale dodává ti rozhled… a nejsmutnější, co můžeš z té výšky vidět, jsou – v dáli za tebou – pokušení, kterým jsi odolal. Já vidím ta svá… ale ani jedno z nich nedosahuje tak kolosálních rozměrů!"

Ramgad

• Biela Rada
  • Najkrajšia elfská princezná Daguška
    • Ramgad.Tolkien.sk
« Reply #66 on: April 20, 2007, 08:50:19 pm »

Ja viem, že nikto učený z neba nespadol. Len ma štve, že keď niekomu opravím hrúbku, ešte sa osopí, že čo si dovoľujem, veď na tom nezáleží.
Lenže ono na tom záleží. Nejde o jednu hrúbku, ktorá sa náhodou v texte vyskytne, ale keď niekto "pýše ako negramotní fkuse v jednom tekste" tak sa jednoducho nedá o ňom povedať, že je nejak inteligentný.

Ale najviac ma sere, že ten chlap vytiahol takú podpásovku. Na jednej strane má pravdu, ale na druhej strane nie každý píše s chybami, nie každá chyba je hrúbka, ale iba preklep, nemôže vedieť, či dotyčný nie je nejaký dis... atď. Takisto nemôže vedieť, či na fóra píše "bigotný tolkienista", alebo iba okoloidúci, ktorý si chcel tiež udrieť. Proste vrrr som sklamaná.
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12   Go Up

Page created in 0.031 seconds with 17 queries.