Lubo Cirdan
Ex Členovia ST
Okoloidúci

|
 |
« Reply #15 on: May 18, 2008, 12:56:09 am » |
|
...pokiaľ si správne pamätám, tak Elwe ich mal strieborné a Círdan šedivé (ale Círdan bol celý divný)...
Šedivé alebo možno strieborné, tak ale prebudil sa pri Cuiviénen, keď ešte neboli medzi elfmi take "klanove" rozdiely. Círdan bol divný aj v tom že mal dokonca bradu, ktorá bola u elfov vzácna ...ale už bol vtedy (vo Vojne o Prsteň) asi najstarší elf v Stredozemi. Harad bol v sindarštine "juh". Ľud čo tam žil sa možno volal Haradwaith, zo sindarštiny harad-juh gwaith-ľudia. Haradrim teda bolo "južan". No niesom v tom expert  Tak ale oni sami seba tak určite nevolali.
|
|
|
|
« Last Edit: May 18, 2008, 01:52:45 am by Lubo Cirdan »
|
|
|
|
|
Ramgad
Biela Rada
Okoloidúci

Najkrajšia elfská princezná Daguška
|
 |
« Reply #16 on: May 18, 2008, 05:47:46 am » |
|
Sindarská prípona -rim znamená "ľudia, ľud" a tvorí sa ňou plurál. Haradrim je preto názov ľudu, nie jedného človeka.
|
|
|
|
|
|
 Ja nie som k***a! Ja iba všetkým verím... Ženy síce vedia predstierať orgazmus, no muži vedia predstierať celý vzťah. Keď sa hovno dostane na policu, začne si myslieť, že je lekvár.
|
|
|
Aiwendill
Ex Členovia ST
Okoloidúci

povaľač
|
 |
« Reply #17 on: May 19, 2008, 06:55:40 am » |
|
presne jak hovori (vlastne pise) Ramgad: -rim znamena lud, ludia. Naproti tomu -gwaith sice znamena tiez ludia, resp. lud. ale je velmi casto, ba ovela castejsie pouzivane na oznacenie regionov a zemi. Vid Forodwaith, enedhwaith, Haradwaith atd.
|
|
|
|
|
|
SFaF komunita musí spolupracovať. Môžem mať k tomu milión výhrad, ale stále nám ide o rovnakú vec. ... SFaF komunita sa musí rozširovať a to nedosiahneme tak, že si každý budeme hrabať na vlastnom piesočku.
|
|
|
poppy
Členovia ST
Okoloidúci

|
 |
« Reply #18 on: May 19, 2008, 07:51:51 am » |
|
suhlasim  ale aj tak ma zaujima hlavne to jednotne cislo... alebo este lepsie - ako si hovorili oni sami. o Haradrim sa toho vela nepise... alebo len ja neviem najst 
|
|
|
|
|
|
Byt "in" znamena kupovat si za peniaze, ktore nemam, veci, ktore nechcem a handry, ktore sa mi nepacia a to len preto, aby som zaposobila na ludi, ktorym na mne vobec nezalezi. To radsej ostanem "out" a v pohode...
" ... I've built myself a prison and I don't let me out of there "
|
|
|
Aiwendill
Ex Členovia ST
Okoloidúci

povaľač
|
 |
« Reply #19 on: May 19, 2008, 10:03:33 am » |
|
hh, no tak toto je vtipne...
ako si hovorili sami, ti asi nikto nepovie. Z haradaic (haradsky jazyk) pozname dokopy asi desat slov, z toho je jedno oznacenie zvierata (mumakil), jedno meno a asi osem miestnych nazvov.
a v sindarcine je gwaith singularny tvar a vychadzajuc zo slovnikov myslim, ze nema plural (iba kontextovy).
zdroj (David Salo: A Gateway to Sindarin):
gwaith S., N. [gwˈɑjθ] (gweith N.) n. 1. manhood 2. by ext., man power, troop of able-bodied men, host, regiment, people 3. by ext., region, wilderness
|
|
|
|
|
|
SFaF komunita musí spolupracovať. Môžem mať k tomu milión výhrad, ale stále nám ide o rovnakú vec. ... SFaF komunita sa musí rozširovať a to nedosiahneme tak, že si každý budeme hrabať na vlastnom piesočku.
|
|
|
Nenwen
Senát ST
Okoloidúci

Untouchable
|
 |
« Reply #20 on: April 14, 2010, 10:43:34 pm » |
|
neviem presne kam toto napisat,ale pri znovu citani PP - navratu krala som si vsimla ze medzi Gondorcanmi behaju Hurin a Mablung...
|
|
|
|
|
|
All dogs have four legs. My cat has four legs. Therefore my dog is a cat.
|
|
|
Lothmíril
Biela Rada
Okoloidúci

www.khaoskomix.com
|
 |
« Reply #21 on: April 15, 2010, 03:03:08 pm » |
|
A Gondor spravcuje Ecthelion  oni systematicky recyklovali mena.
|
|
|
|
|
|
"If anything appears too easy: Question it. If anything appears too hard: Challenge it." Frederico Hewitt Cruz, 9th November 2007
Sam hesitated for a moment, then bowing very low: "Good night, Captain, my lord," he said. "You took the chance, sir." "Did I so?" said Faramir. "Yes sir, and showed your quality: the very highest."
|
|
|
Shadow
Ujo
The Administrator
Okoloidúci

Inkvizítor
|
 |
« Reply #22 on: April 15, 2010, 03:05:06 pm » |
|
Lebo po svete nebeha dost janov, tomasov, ivanov etc....
|
|
|
|
|
|
Bringing chaos to Your lives since 1983
Važte si piva, křesťané, až dojde, zlý čas nastane
"Věk nepřináší moudrost, Bene, ale dodává ti rozhled… a nejsmutnější, co můžeš z té výšky vidět, jsou – v dáli za tebou – pokušení, kterým jsi odolal. Já vidím ta svá… ale ani jedno z nich nedosahuje tak kolosálních rozměrů!"
|
|
|
Ramgad
Biela Rada
Okoloidúci

Najkrajšia elfská princezná Daguška
|
 |
« Reply #23 on: April 15, 2010, 03:18:04 pm » |
|
A čo taký Denethor a Boromir  A Túrin, Dior, Orodreth, Turgon, Beren, Hador etc. Vlastne skoro všetci správcovia Gondoru.
|
|
|
|
« Last Edit: April 15, 2010, 03:21:49 pm by Ramgad »
|
|
 Ja nie som k***a! Ja iba všetkým verím... Ženy síce vedia predstierať orgazmus, no muži vedia predstierať celý vzťah. Keď sa hovno dostane na policu, začne si myslieť, že je lekvár.
|
|
|
Melian
Senát ST
Okoloidúci

the kitten in me
|
 |
« Reply #24 on: May 31, 2010, 11:18:14 am » |
|
suhlasim aj oni mohli mat oblubene mena ktore radi davali svojim detom. A v kazdom obdobi to mohli byt ine mena cize kludne mohli behat po svete viaceri Hurinovia, Tuorovia, Bereni a whatever...
|
|
|
|
|
|
...
the kitten in me wants to play
|
|
|
|